Jodium – vereist voor een goede schildklierwerking en energieaanmaak

Ervaringen en verhalen

De gezondheidsproblemen door een tekort aan jodiuminname onder de bevolking zijn rond 1925 ‘opgelost’door jodium verplicht op de ingrediëntenlijst van brood te zetten middels zogenaamd ‘broodzout’. Toevoegen van bakkerszout is tegenwoordig niet meer verplicht. En bakkerszout bevat minder jodium dan het broodzout van vroeger. Tezamen met een afname van de hoeveelheid brood die wordt gegeten ligt een tekort aan jodium weer op de loer. Dat er minder brood wordt gegeten kan ik wel toejuichen, maar een gebrek aan jodium en verminderde schildklierfunctie is wel degelijk problematisch voor de gezondheid.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is 150 mcg voor volwassenen en is gericht op voorkoming van struma (krop) en cretinisme (groeiachterstand, ontwikkelingsachterstand).

Natuurlijke bronnen van jodium vind je in voeding die uit de zee komt zoals vis en zeewieren, zeegroenten (zeekraal, zeesla, wakam) en bruinalg (kelp). Maar daarvan eten we gemiddeld genomen te weinig om aan de jodiumbehoefte te voldoen. Zeg nou zelf, hoe vaak eet jij een velletje zeewier?

Waaraan herken je een mogelijk jodiumtekort en een trage schildklierwerking (hypothyreo?die) met gevolg?
– koude handen en voeten
– breekbare nagels en haren
– opgezette keel
– hese stem
– vermoeidheid
– gewichtstoename
– groeiachterstand, ontwikkelingsstoornis
– opgeblazen gezicht
– obstipatie
– rode puntjes (bloedpuntjes) op de romp
– verminderde vruchtbaarheid

Een aantal vormen van kanker worden gerelateerd aan jodiumtekort waaronder (schildklier-, prostaat-, eierstok- en borst-)

Waaraan herken je een overactieve schildklier (hyperthyreo?die)
– gejaagd gevoel, hartkloppingen
– verhoogde eetlust
– gewichtsverlies
– warmte, overmatig zweten
– diarree, versnelde spijsvertering
– afwijkende menstruatiecyclus

Voor een goed werkende schildklier is het belangrijk dat jodium in balans is met selenium. Paranoten zijn rijk aan selenium. Zo?n 5 paranoten per dag voorziet al in de dagelijkse seleniumbehoefte.

Zelfstandig jodium gaan suppleren is niet risicoloos en ik adviseer je dan ook om dit altijd in overleg met een therapeut te doen. Het kan een ernstig averechts effect hebben zoals het triggeren/verergeren van de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte).

Wil je weten hoe het zit met jouw jodium-status en schildklierfunctie en eventuele antistoffen? Dit kun je laten onderzoeken middels bloed- en urinetesten.

Meer verhalen & ervaringen….