fbpx

Wat eet ik dan wel? Nou, in ieder geval niet alleen maar worteltjes!

Ervaringen en verhalen

Wat eet ik dan wel? Nou, in ieder geval niet alleen maar worteltjes!

Je hoeft echt niet terughoudend te zijn voor voedingsadvies, ik eet echt nog smakelijk, verzadigend en zondig ook wel eens. Zondigen vind ik sowieso niet echt een goede term, ik kies er bewust voor en ga me daar echt niet schuldig over voelen. Als ik dan bewust voor ongezonde dingen kies dan wil ik er ook lekker van kunnen genieten!

Maar het kan natuurlijk wel even schakelen zijn. Als het eten wat als de basis van het bestaan werd gezien voorlopig even beter kan worden vermeden, roept dat in eerste instantie vaak een lichtelijke paniekreactie op.

Wat blijft er dan nog over? Is een veel gehoorde uitspraak.

Meer dan genoeg! En dat is precies even het vertrekpunt wat ik altijd adviseer om in te nemen; kijk niet naar wat je liever wil vermijden. Maar kijk naar alles wat je nog wel kunt eten.

Mijn huidige (en tijdelijke) uitgangspunt is dat ik gluten, dierlijke zuivel en geraffineerde suikers beperk/mijd. Denk dus aan de gemiddelde broodsoorten, pasta, rijst, melk, yoghurt, koekjes en bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Oh ja, en alcohol. Velen zien dit als hun basis (met uitzondering van de alcohol hoop ik).

Wat eten we vandaag?  Dit is (na het weer) een van de meest gestelde vragen binnen een huishouden volgens mij. Wat noem je dan als eerste op; pasta/rijst/brood met een plak kaas en een glas melk en als toetje yoghurt of vla(-lala, zoals we het hier thuis noemen).

Dat gaat bij mij nu al jaren net even anders. Als ik bedenk wat ik ga eten, maak ik eerst een keus van de eiwitbron; eieren, kip, vis, vlees, noten, pitten en/of zaden. Daarnaast een flinke lading groenten en ben ik niet te zuinig met het toevoegen van gezonde vetten, kruiden en specerijen.

Eiwitten, groente-/fruitvezels en vetten vullen behoorlijk en juist door puur, vers en onbewerkt te eten raak je sneller verzadigd dan wanneer je veel bewerkte voeding eet.

Kun je je daar nog niks bij voorstellen? Hieronder een voorbeeld van een dag uit mijn leven wat betreft de voeding:

Ontbijt: Kokosmelk met chiazaad, handje blauwe bessen en een handje ongebrande en ongezouten gemengde noten.
Lunch: Soep/salade, restje van het avondeten van gisteravond of een zadencracker met hummus en paprika.
Diner: Zalm met spinazie en zoete aardappel.

Op de hoeveelheid calorieën let ik allerminst, ik eet zoveel ik wil.

Ik probeer mijn tussendoortjes te beperken, en meestal zit ik ook zo vol van de maaltijd dat ik ze niet mis. Maar als ik dan toch trek heb in iets zoets dan pak ik een plak bananenbrood, een dadel/cacao/kokosballetje of gewoon de pure chocola (>85% cacao).

Variatie is behoorlijk belangrijk, dus maak niet de fout om je 3 favoriete maaltijden elke dag te herhalen! Dan ga je vanzelf nieuwe problemen creëren.

Tenslotte een tip voor je; heb je de wens om je voeding aan te passen, doe dat dan rustig aan. Stapje voor stapje zodat het een mooie reis gaat worden met duurzaam resultaat in plaats van een tijdelijke stressvolle periode omdat de verandering gewoonweg te groot en abrupt is waardoor je het niet kan volhouden. Wees een beetje lief voor jezelf! Elke kleine stap vooruit levert uiteindelijk een groot resultaat op!

Kun je wel wat (meer) hulp gebruiken? Kijk dan ook even op de pagina EetWijs voor handige tools!

Meer verhalen & ervaringen….