Een optimale maagzuurproductie is essentieel voor een goede spijsvertering. Het verrassende is dat brandend maagzuur vaak een teken is van een tekort aan maagzuur! Maagzuurremmers pakken dan niet de oorzaak van je klachten aan.
Waarom leidt juist een tekort aan maagzuur tot zure oprispingen? Als er onvoldoende maagzuur aanwezig is in de maag, blijft hetgeen je gegeten hebt te lang in de maag. Daardoor ontstaat er gasvorming en dat stijgt op, naar de slokdarm. Daardoor ga je boeren én komt er een klein beetje maagzuur mee omhoog, je slokdarm kan daar helemaal niet tegen en dat geeft een pijnlijk gevoel.
In deze blog leg ik uit hoe je kunt testen of jouw maagzuurproductie op peil is en hoe je deze kunt verbeteren.
Waarom is maagzuur zo belangrijk?
Maagzuur speelt een cruciale rol bij de vertering van eiwitten. Je wilt niet alleen voldoende maagzuur produceren, maar ook zorgen dat het zuur genoeg is. Een tekort aan maagzuur kan leiden tot klachten zoals:
- Oprispingen of brandend maagzuur
- Lang een vol gevoel na het eten
- Het gevoel dat voedsel ‘zwaar op de maag’ ligt
- Een opgeblazen gevoel na de maaltijd
- Winderigheid
- Onverteerde voedselresten in de ontlasting
Een praktijkvoorbeeld
Neem Milou (fictieve naam), die al jarenlang dagelijks maagzuurremmers slikte. Dit leidde ertoe dat ze steeds minder voedsel goed kon verteren, met klachten als intoleranties, een opgeblazen buik, winderigheid en een moeizame stoelgang tot gevolg. Een test toonde aan dat haar maagzuurproductie zeer laag was—niet verwonderlijk na jarenlang gebruik van maagzuurremmers.
Geleidelijk bouwde Milou de maagzuurremmers af en ondersteunde ze het slijmvlies in haar slokdarm, dat beschadigd was door oprispingen. Haar eigen maagzuurproductie had tijd nodig om te herstellen, dus gebruikte ze tijdelijk een supplement dat het maagzuur kan aanvullen. Dit hielp al om het eten beter te verteren, waardoor ze ook beter de voedingsstoffen kon opnemen. Daarnaast paste ze haar voedingsgewoonten aan door voedingsmiddelen te vermijden die de maagzuurproductie remmen en juist meer voedingssoorten te eten die de productie ondersteunen.
De eerste mijlpaal was bereikt toen Milou geen maagzuurremmers meer nodig had. Ze kon weer meer variatie in haar voeding aan, en haar lichaam kon beter voedingsstoffen opnemen. Uiteindelijk nam ook haar behoefte aan het aanvullende maagzuur supplement af—een teken dat haar eigen maagzuurproductie verbeterde. Nu gebruikt ze dit alleen nog bij sterk bewerkte of moeilijk verteerbare voeding, zoals tijdens feestjes. Veel van haar gerelateerde klachten, zoals winderigheid, een opgeblazen buik en een moeizame stoelgang, zijn aanzienlijk verminderd.
Dit is niet alleen enorme winst op de klachten die sterk zijn afgenomen. Maar ook in haar variatie qua voeding; ze kan weer meer voedingsmiddelen verdragen én haar lichaam kan de voeding beter verteren en opnemen wat haar algehele functioneren en gezondheid verbeterd.
Op deze manier wordt er niet enkel gewerkt aan symptoombestrijding maar wordt de oorzaak van de klachten hersteld en de natuurlijke balans van het lichaam verbeterd.
Hoe weet je of je voldoende maagzuur hebt?
Kom erachter met deze eenvoudige test!
Er is een eenvoudige manier om te testen of je voldoende maagzuur produceert, met ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt: baking soda, water en een timer. Dat is alles!
De maagzuur-test gaat als volgt:
- Doe deze test ’s ochtends op een nuchtere maag.
- Los een kwart theelepel baking soda op in 250 ml water.
- Drink het mengsel op en zet een timer op 5 minuten. Eet nog niets.
- Let op of je binnen 5 minuten moet boeren en noteer de tijd van de eerste boer.
Interpretatie van de resultaten:
- Binnen 3 minuten meerdere flinke boeren: Je maagzuurproductie is waarschijnlijk goed.
- Binnen 3 minuten een klein boertje: Je maagzuurproductie is niet optimaal. Heb je geen klachten zoals brandend maagzuur, een opgeblazen buik of winderigheid? Dan kun je aan de slag met de tips hieronder en de test over drie maanden herhalen.
- Geen boer binnen 5 minuten: Je maagzuurproductie is waarschijnlijk laag. In dit geval raad ik aan de onderstaande tips op te volgen en persoonlijk advies in te winnen om je maagzuurproductie en spijsvertering te verbeteren.
Tips om je maagzuurproductie te verbeteren:
- Begin je dag met citroenwater: Meng het sap van een halve verse citroen met een klein glas lauwwarm water. Appelazijn kan ook, hoewel het effect iets milder is.
- Eet eerst je eiwitbron: Begin je maaltijd met het eiwitrijke deel, zoals vlees, in plaats van de groenten.
- Vermijd drinken vlak voor of tijdens het eten: Dit kan je maagzuur verdunnen, waardoor het minder effectief is omdat je de zuurgraad negatief beïnvloed.
- Mijd suikerrijke voeding en frisdrank: Deze kunnen een goede maagzuurproductie belemmeren.
Tenslotte
Herken je klachten zoals zure oprispingen, een vol gevoel na de maaltijd of ligt je eten ‘zwaar op de maag’? Doe dan de maagzuur-test en ga aan de slag met deze tips om je spijsvertering en maagzuurproductie te verbeteren.
Wil je meer leren over het verbeteren van je spijsvertering of darmgezondheid op een natuurlijke manier? Kijk dan eens hier naar mijn DarmWijsAcademy, hét online programma om zelf aan de slag te gaan met je darmklachten!
Liever persoonlijk advies? Ik sta graag voor je klaar!
Liefs,
Karen
#maagzuurklachten #brandendmaagzuur #winderigheid #buikpijn #misselijk #maagpijn #spijsvertering #darmklachten #prikkelbaredarmsyndroom #prikkelbaredarm #natuurgezondheid #voedingalsmedicijn #onlineacademy #darmgezondheid #darmtherapeut #darmspecialist