Veel mensen hebben moeite met het eten van vet, vettig eten ligt ze zwaar op de maag, geven zure oprispingen en/of een weeïg of misselijk gevoel. Herken jij dit ook?
Veelal wordt dit veroorzaakt doordat je vetten niet goed kunt verteren. Met name de lever heeft (in samenwerking met de alvleesklier) een belangrijke rol in het produceren van de vetvertering.
De alvleesklier produceert lipase, een enzym om vetten te kunnen afbreken tot enkelvoudige moleculen. De lever produceert gal, gal kan vetten emulgeren (verkleint vetcellen) wat de vertering van vetten vergemakkelijkt omdat lipase dan makkelijker/beter met de vetcellen kan mengen.
Ik geef je graag wat meer achtergrondinformatie over de leverfunctie en tips wat je zelf kan doen om deze te verbeteren.
Misschien herken je wel (enkele van) de volgende signalen welke zich ook voor kunnen doen bij een verminderde leverfunctie:
– Regelmatig wakker tussen 01.00-03.00 uur ’s nachts
– Je lijkt meer last van alcohol te hebben dan een ander
– Medicijnen hebben een sterkere/langere werking of jij bent altijd degene die óók last heeft van de bijwerkingen
– Je wordt ’s ochtends niet goed uitgerust wakker
– Je hebt donkere kringen onder de ogen of het oogwit heeft een iets gelige kleur
– Acné/puistjes ter hoogte van de wenkbrauwen
– Je ontlasting blijft drijven
– Je ontlasting laat vegen achter in de toiletpot na het doorspoelen
De lever speelt (ook) een belangrijke rol bij:
– bloedsuikerregulatie
– reguleert cholesterolproductie
– Ontgifting van allerlei afvalstoffen en toxines
– Afbraak van hormonen en veel soorten medicijnen
Omdat de lever een grote rol speelt in de vetvertering, worden vetoplosbare vitamines ook vaak verminderd opgenomen als de vetvertering niet optimaal verloopt. Ik zie in de praktijk dan ook vaak een combinatie van verminderde vetvertering én suboptimale Vitamine D3 spiegels.
Wat kun je zelf doen om je leverfunctie te verbeteren?
1. Niet meer eten na 20.00 uur ’s avonds
2. Matig/mijd alcoholische dranken
3. Leg ’s avonds een warmwaterkruik/pittenzak ter hoogte van de lever (onder de rechterborst)
4. Eet bittere groenten (verwijder bijv. niet de kern van de witlof, grapefruit, artisjokharten)
5. Drink kruidenthee van bijv. mariadistel, brandnetel, paardenbloemblad.
Wat ook kan helpen is om vaker lever te eten, vroeger was dit nog vrij gewoon, tegenwoordig raakt het eten van orgaanvlees steeds meer op de achtergrond. Lever heeft ook wel een typische smaak, maar dat kun je behoorlijk compenseren door veel kruiden te gebruiken. Een heel toegankelijke manier om vaker lever te eten is orgaangehakt. Dat is een mix van ‘normaal’ gehakt en deels gehakt van lever. Ik verwerk dit bijvoorbeeld graag in een pastasaus. Omdat de lever zo’n belangrijke functie heeft in het ontgiften van afvalstoffen, kies ik persoonlijk wel altijd voor een lever van biologische, grasgevoerde dieren. Bijvoorbeeld van www.zorgnatuur.nl
Soms is de lever zodanig overbelast dat deze ook tijdelijk extra ondersteuning nodig heeft van supplementen, mijn favoriete lever-supplement is Resium. Alhoewel dit vrij verkrijgbaar is, is het (zoals met alle supplementen) wel belangrijk om je altijd persoonlijk te laten adviseren of dit ook voor jou behulpzaam en geschikt kan zijn.
Ik hoop dat je hiermee wat meer handvaten hebt gekregen om met aandacht je leverfunctie te ondersteunen. Vind jij dit soort tips en kennis waardevol en zou je hier graag meer over willen leren? Meld je dan aan voor mijn online cursus over darmgezondheid. Hierin komt de hele spijsvertering en nog veel meer, uitgebreid aan bod!
Lfs, Karen